NITRIANSKA BLATNICA: Obci sa podarilo získať na investície milióny eur

14.07.2012 Topoľčany

Nitrianska Blatnica 14. júla (TASR) – Nitrianskej Blatnici v Topoľčianskom okrese sa aj napriek kríze a neľahkej finančnej situácii darí získavať financie na množstvo investičných zámerov. V priebehu troch rokov sa im vďaka kvalitným projektom a zdrojom z fondov Európskej únie (EÚ) podarilo získať vyše 2,2 milióna eur, čo je viac ako trojnásobok ročného rozpočtu obce.

„Celkovo sme boli v poslednom období úspešní v šiestich projektoch. To nás, samozrejme, teší, no zároveň to spôsobuje v hospodárení obce aj problémy. Každý projekt treba spolufinancovať piatimi percentami z rozpočtu obce, ktorý sa pohybuje na úrovni 700.000 eur. Keď sa z tejto sumy máme podieľať aj na financovaní veľkých investičných akcií, je problém dosiahnuť vyrovnané hospodárenie,“ konštatoval starosta Nitrianskej Blatnice Michal Toman.

Po odrátaní financií na takzvané originálne kompetencie, do ktorých patrí napríklad školstvo, tak v obecnej pokladnici zostávajú peniaze iba na základné funkcie. „Zaplatíme energie a ostatné položky a na šport, kultúru a ďalšie veci nám už nezostáva,“ povedal Toman. Aj keď manažovanie projektov financovaných EÚ nie je jednoduché, podľa starostu by sa bez nich nedalo v obci zrealizovať toľko investícií.

„Teraz sa púšťame do budovania zberného dvora a kompostárne s kompletnou technológiou, strojmi a ďalšími zariadeniami v hodnote 600.000 eur. Vlani sa nám podarilo ukončiť kompletnú obnovu historického parku, ktorá stála pol milióna eur. Nedávno sa nám podarilo revitalizovať centrálnu zónu obce. Za viac ako 430.000 eur sa opravili chodníky, zrekonštruovala cesta, námestie, parčík pred obecným úradom, námestie okolo Pamätníka padlých a zrealizovali sa ďalšie práce. Toto by sa nám bez peňazí z EÚ nepodarilo spraviť,“ uviedol Toman.

Vďaka zdrojom z únie sa v Nitrianskej Blatnici podarilo vybudovať aj tri detské a jedno viacúčelové ihrisko v hodnote viac ako 180.000 eur, zrekonštruovať verejné osvetlenie za 250.000 eur či hasičskú zbrojnicu za vyše 250.000 eur.
 

Vyberte región